Deel via

Wij zijn blij dat we ons nieuwe bestuurslid Belangenbehartiging & Kwaliteit van zorg aan jullie kunnen voorstellen!

John Soedirman

"Ooit kon ik in het Louvre van heel nabij kijken naar Rembrandt’s Bathseba met de brief van Koning David (1654, 142 x 142 cm). Koning David had zijn oog laten vallen op de mooie Bathseba, de echtgenote van een veldheer. De brief in haar hand is van Koning David die haar voor de keuze stelt van trouw aan de koning of trouw aan haar man. Dit morele dilemma is mooi te zien in haar gezicht.

Maar, ik lette ook op wat anders … Een Italiaanse plastisch chirurg had zijn lezerspubliek er in 1967 op gewezen dat bij Bathseba in de linkerborst en in de oksel aan die kant afwijkingen te zien waren die pasten bij kanker: knobbels in de borst en in de oksel met een oranje-verkleuring met putjes van de huid van de borst, als de schil van een sinaasappel. Andere wetenschappers echter denken eerder aan tuberculose."

Bathseba Groot2

"Meer recent maakte ik mee hoe bij de vrouw met wie ik ooit had samengewoond, kanker zich ontwikkelde op precies diezelfde plaats. En omdat zij weigerde zich chirurgisch, en later evenmin zich chemo­therapeutisch te laten behandelen, zag ik het natuurlijk beloop van een zich uitdijend vraatachtig ziekteproces. Niet lang daarna overleed ook haar zusje aan vulvakanker. Zo kwam ik terecht bij Stichting Olijf. Ik kende Olijf van vroeger als arts-onderzoeker oncologie, maar nu ook als mantelzorger.

Het stemt mij dankbaar dat ik als bestuurslid binnen het aandachtsgebied Kwaliteit van Zorg mijn bijdrage mag leveren aan het welzijn van hen die door gynaecologische kanker hun oorspronkelijk levens­programma gedwongen gewijzigd zagen worden."Deel via

Lees verder...

  1. 22 juni 2022 Olijfblad 2 van 2022 valt binnenkort op de mat!
    Lees verder
  2. 9 juni 2022 Deelnemers gezocht voor gesprek over aanvullende behandeling van baarmoederkanker met brachytherapie
    Lees verder
  3. 7 juni 2022 Libelle: daarom is een uitstrijkje zo belangrijk; met onze vrijwilliger Kim
    Lees verder