Deel via

Voor een deel van de patiënten met vulvakanker of schaamlipkanker is er een nieuwe behandeling met bestraling. Bij de huidige behandeling worden alle lymfklieren verwijderd. De nieuwe behandeling kent veel minder bijwerkingen. Dit blijkt uit een studie van een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het UMCG.

Behandeling met minder bijwerkingen
Bij patiënten met vulvakanker of schaamlipkanker is de standaardbehandeling dat de tumor verwijderd wordt. Bij tumoren kleiner dan vier centimeter past men de schildwachtklierprocedure toe. Dit is een operatie waarbij alleen de eerste lymfklierstations uit de lies of liezen worden verwijderd. Als de schildwachtklier een uitzaaiing bevat, worden tijdens een tweede operatie alle lymfklieren uit de liezen verwijderd. Dit geeft veel bijwerkingen op de korte en de lange termijn. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Wondgenezingsproblemen
  • Infecties
  • Het ontstaan van lymfoedeem van de benen.

Zeldzame aandoening
In 2005 startte Ate van der Zee een onderzoek bij patiënten met een uitzaaiing in de schildwachtklier. Hij wilde weten of bestraling een goed alternatief is voor de operatie waarbij alle lymfklieren verwijderd worden. De studie staat bekend als de GROINSS-V studie: Groningen International Study on Sentinel nodes in Vulvar cancer. Het acroniem GROINS verwijst naar de liezen.

Van het begin van de studie tot 2016 zijn in totaal 1.535 patiënten bij het onderzoek betrokken. 59 ziekenhuizen uit 11 verschillende landen deden mee. Vulvakanker is een zeldzame aandoening. Om genoeg data te krijgen waren de internationale inspanning en deze lange periode nodig.

Nieuwe behandeling even effectief, minder bijwerkingen
Voor patiënten met een uitzaaiing kleiner dan 2 millimeter blijkt dat de bestraling een goede behandeling is. Deze is beter dan de operatie waarbij alle lymfklieren verwijderd worden. De patiënten die bestraald werden hebben minder bijwerkingen. De resultaten zijn gelijk aan de resultaten van de huidige behandeling.

Bij een uitzaaiing in de schildwachtklier groter dan 2 millimeter was alleen bestraling onvoldoende. Voor deze patiënten starten we een vervolgonderzoek. We willen kijken of bestraling in combinatie met chemotherapie uitkomst biedt.

‘Voor de patiënten is dit geweldig nieuws’, zegt UMCG-onderzoeker Maaike Oonk. Zij leidde samen met Ate van der Zee het onderzoek. ‘Bij de huidige behandeling is de kans op bijwerkingen erg groot. Deze nieuwe behandeling is een enorme stap voorwaarts. Wij verwachten dat deze snel de nieuwe standaard zal worden. Dat is nu de volgende stap.’

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.



Deel via

Lees verder...

  1. 19 oktober 2021 Gezondheidsraad: 'Zelfafnameset en uitstrijkje zijn gelijkwaardig'
    Lees verder
  2. 18 oktober 2021 Deelname Olijf aan de ACCEPT studie
    Lees verder
  3. 18 oktober 2021 18 oktober: Wereld Menopauzedag
    Lees verder