Op maandag 7 april waren Eva en Lia van Stigt namens Olijf aanwezig bij een bijeenkomst in Dok Delft, met als thema “Eva is geen Adam”. Tijdens deze avond stond de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de zorg centraal – met speciale aandacht voor de noodzaak om medische diagnoses meer genderspecifiek te benaderen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Soroptimistenclub Delft, onderdeel van Soroptimist International: een wereldwijde organisatie van vrouwen die zich inzet voor het verbeteren van de positie van vrouwen en meisjes via onderwijs, bewustwording en maatschappelijke betrokkenheid.
Wij voelden ons vereerd om als Stichting Olijf aanwezig te mogen zijn en informatie te mogen delen over gynaecologische kanker. Naast onze stand waren ook Bekkenbodem4all en de Endometriose stichting aanwezig met informatiemateriaal en voorlichting, waarmee gezamenlijk aandacht werd gevraagd voor vrouwspecifieke gezondheidsthema’s.
Het programma bestond uit drie gastsprekers. Twee gynaecologen uit Rotterdam namen het publiek mee in hun vakgebied: de een sprak over endometriose en de impact daarvan op het dagelijks leven van vrouwen; de ander gaf waardevolle informatie over HPV en de noodzaak van vroege opsporing en vaccinatie.
De hoofdspreker vertegenwoordigde Voices for Women – een beweging die zich inzet voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen in de gezondheidszorg en aandacht vraagt voor het feit dat het vrouwenlichaam nog te vaak wordt genegeerd in medisch onderzoek en behandeling.
Een belangrijk punt dat werd besproken, is dat in de medische wereld de ‘patiënt’ nog steeds vaak als man wordt gezien, terwijl het vrouwenlichaam wezenlijk anders functioneert. Zoals een van de gynaecologen opmerkte: “Zodra het om de diagnose van een vrouw gaat, wordt vaak onterecht naar een psycholoog verwezen.”
In totaal waren er 63 vrouwen aanwezig. Na elke spreker volgde een luid applaus – een teken dat de boodschap raakte.
Deze bijeenkomst benadrukt opnieuw het belang van bewustwording, erkenning en verandering. Wij blijven ons als Olijf inzetten voor betere zorg voor vrouwen met gynaecologische kanker – met aandacht voor wie zij zijn: geen Adam, maar Eva.
Door: Lia van Stigt