Afgelopen 1 en 2 februari waren vrijwilligers van Olijf aanwezig bij de WOG, een bijscholingscursus voor artsen gynaecologie-oncologie, te Maastricht. Kim en Jolanda stonden op donderdag bij de stand, Lenneke en Carolien deden dit op vrijdag én gaven een presentatie over Olijf aan de aanwezigen.
Op donderdag waren Kim Hulscher en Jolanda Wellen de hele dag aanwezig. Op beide dagen werden door artsen presentaties verzorgd met betrekking tot de verschillende kankersoorten, behandelingsmogelijkheden, wetenschappelijk onderzoek, palliatieve zorg, etc. Heel erg interessant.
Kim en Jolanda hebben de presentaties bijgewoond en met artsen gesproken bij de stand van Olijf.
Op vrijdag was het de beurt aan Lenneke de Mooij en Carolien Versteeg. Ook zij hebben met belangstelling de presentaties van die dag gevolgd.
Verder werden op beide dagen in twee groepjes twee casusbesprekingen georganiseerd voor de artsen. Vanuit Olijf brachten wij het patiëntperspectief in bij bepaalde onderdelen van de casusbespreking. Dat was heel interessant en er was echt ruimte om bepaalde aandachtspunten aan te kaarten bij de artsen.
Vlak voor de lunch was het de beurt van Lenneke en Carolien om een presentatie over Olijf te geven. Beiden hebben een deel van de presentatie verzorgd. Het was de bedoeling om de artsen bekend te maken met Olijf. De presentatie omvatte enerzijds een algemeen beeld van Olijf, in de vorm van ‘wie zijn wij?’, ‘wat doen wij?’, ‘op welke manier proberen wij onze doelen te bereiken?’. Anderzijds was er aandacht voor het belang van ‘samen beslissen in de spreekkamer’, waarbij ook aandacht is voor de wensen van de patiënt. We zijn immers meer dan de casus die behandeld moet worden. Late gevolgen kwamen ter sprake en naar aanleiding van dat lijstje werden ervaringen rond seksuele problemen gedeeld met de zaal, waarna we verwezen naar ons platform over seksualiteit. We hebben de artsen op het hart gedrukt om het gesprek over seksualiteit ook met patiënten aan te gaan, hoe lastig dat ook misschien kan zijn.
Na afloop van de presentatie kwamen artsen naar voren om ons te complimenteren met het verhaal dat we hadden verteld. Er werd met belangstelling geluisterd en we hadden achteraf echt het idee dat we onze boodschap goed hebben kunnen overbrengen.
Door: Carolien Versteeg