Deel via

Karin en Chantal, 2 van Olijf's vrijwilligers, waren onlangs aanwezig bij een meeting van het Expertpanel Oncofertiliteit (vruchtbaarheid bij en na kankerbehandelingen) in het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

"Op 7 februari jl. werden wij welkom geheten door Michelle van den Berg in het Radboudziekenhuis, waar zij onderzoek doet naar het verbeteren van oncofertiliteitszorg. Met warme soep en broodjes in de hand, hebben we samen met nog 3 andere vrouwelijke ex-kankerpatiënten en een team van oncologisch verpleegkundigen, oncologen en gynaecologisch oncologen een interessante discussie gehad over de knelpunten in de zorg rondom dit thema.

We hebben met een puntensysteem in subgroepen scores gegeven aan een lijst met stellingen vanuit het perspectief van de patiënt, de professional (zorgverlener) en de organisatie (zorginstelling). Daarna hebben we deze plenair besproken.

Uit deze stellingen en scores kwam met name naar voren dat de kennis over oncofertiliteit bij de professionals gebrekkig is en dat de kennis over hoe de patiënt dit proces ervaart onder de maat is. Daarnaast bleek dat er vanuit de organisatie te weinig informatie beschikbaar is voor zowel de professional als voor de patiënt.

Tijdens de discussie die daarna volgde, hebben we (Chantal en Karin) delen van ons verhaal kunnen vertellen en met name onze voorbeelden kunnen geven van hoe er niet geanticipeerd werd op onze "actieve" kinderwens en hoe er tijdens de nazorg geen aandacht was voor (in)fertiliteit. Dat je voor adoptie 10 jaar kankervrij moet zijn en wat de regels en wetgeving omtrent draagmoederschap zijn, wist niemand in de meeting...

Kortom, we hebben de mensen aan het denken gezet. De opvolging van het onderzoek wordt door Michelle van de Berg gedaan. Hartelijk dank Olijf voor de mogelijkheid om hierover mee te mogen praten!"Deel via

Lees verder...

  1. 21 april 2018 Hoogleraar over seks na gynaecologische kanker
    Lees verder
  2. 19 april 2018 Olijf in gesprek met de WOG
    Lees verder
  3. 18 april 2018 Ontwikkeling spreekkamertool en digitale keuzehulp bij gevorderd eierstokkanker
    Lees verder