Deel via

Op 16 november organiseerden MEDtalks en GSK in Nootdorp een bijscholing voor oncologie- en gynaecologieverpleegkundigen van het HAGA-ziekenhuis in Den Haag. Olijfs vrijwilliger Carolien Versteeg verzorgde hier een presentatie. Lees hieronder haar verslag.

20231116 Med Talks Nootdorp 099 web

'De titel van de avond was ‘Ovariumcarcinoom in Perspectief’, waarbij werd stilgestaan bij de laatste ontwikkelingen op het gebied van eierstokkanker. De verpleegkundig specialist staat tussen de patiënt en de arts in, vandaar dat beide perspectieven aan bod kwamen. Kevin Voogdt, gynaecoloog in het HAGA-ziekenhuis, vertelde over het stellen van de diagnose eierstokkanker, de verschillende stadia en chirurgie.

Oncoloog Danny Houtsma, ook werkzaam in het HAGA-ziekenhuis, vertelde over de behandeling van eierstokkanker. Vervolgens was er aandacht voor interculturele zorg, verzorgd door Roukayya Oueslati, onderzoeker verbonden aan het LUMC. Zij vertelde over cultureel sensitief werken, waar meer aandacht voor moet komen. Niet in elke cultuur wordt het namelijk op prijs gesteld als een arts heel direct communiceert en ook bij de behandelingen en verpleging is het belangrijk dat er aandacht is voor de gebruiken binnen andere culturen.

Olijf en eigen verhaal
Als kers op de taart mocht ik een presentatie verzorgen over Olijf. Wie zijn wij, wat doen wij en wat kunnen wij betekenen voor lotgenoten? In de zaal zaten naar schatting een dertigtal mensen. Bij aanvang stelde ik de vraag wie Olijf al kende, of al eens over Olijf had gehoord. Vier/vijf handen gingen omhoog. Het blijft dus heel belangrijk om over Olijf te vertellen. Afsluitend heb ik over mijn eigen weg met kanker verteld. De ervaring is dat het vertellen van een persoonlijk verhaal altijd impact heeft op de zaal. De nodige vragen volgden dan ook na afloop. Waar bij de vorige sprekers strak op de tijd werd gelet, kreeg ik alle ruimte om te vertellen en de vragen te beantwoorden.

Naderhand vertelde Barbara van den Berg- Zwarteveld, verpleegkundig specialist oncologie, dat ze erg blij waren met mijn bijdrage. Ze zijn vast van plan om Olijf meer onder de aandacht te brengen bij patiënten. Alle folders en bladen zijn verzameld om op de afdeling uit te delen. Het was een lange, maar zeer interessante avond en wederom werd duidelijk dat het van het grootste belang is dat Olijf op dit soort gelegenheden uit blijft dragen wat wij voor patiënten kunnen betekenen.'

Door: Carolien VersteegDeel via

Lees verder...

  1. 12 december 2023 Verslag lotgenotendag voor vrouwen met granulosaceltumor (GCT)
    Lees verder
  2. 7 december 2023 Presentaties van Olijf in het Isala ziekenhuis in Zwolle
    Lees verder
  3. 5 december 2023 Het laatste Olijfblad van 2023 is klaar en onderweg naar de lezers!
    Lees verder