Deel via

Op zaterdag 9 maart jl. zijn Amanta Brouwer en Dianne Lindooren naar het 1931 Congrescentrum in Den Bosch afgereisd. Namens Olijf hebben zij aan de eerste Nationale Lymfoedeemdag bijgedragen.

Amanta en Dianne op lymfoedeemdag Groot

Wat is lymfoedeem? Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Het ontstaat als de lymfevaten het lymfevocht niet kunnen afvoeren, bijvoorbeeld als de lymfevaten door een operatie en/of bestralingen beschadigd zijn.

Op het programma stonden de actualiteiten en de laatste stand van zaken op het gebied van behandelen en het zelf kunnen managen van lymfoedeem centraal. De patiënt/cliënt, zorgverleners, relevante (hulpmiddelen-) fabrikanten en wetenschappers waren bij elkaar gebracht om kennis en ervaringen te delen.

Amanta en Dianne namen aan het middagprogramma deel. Samen stonden ze bij de stand en daarnaast heeft Amanta een presentatie verzorgd. Amanta heeft over Olijf verteld en haar ervaringsverhaal gedeeld. Toen Amanta lymfoedeem kreeg schrok ze van alle dingen die ze niet meer mocht of die niet goed voor haar waren. Het zou fijn zijn wanneer de informatie zich meer richt op moet letten als je lymfoedeem hebt. Ook de psychologische impact is vaak onderbelicht.

De stand van Olijf werd goed bezocht. Onze vrijwilligers deelden ervaringen, gaven informatie en verstrekten foldermateriaal. Daarnaast heeft Amanta leuke reacties op haar presentatie ontvangen.

Bij de bedrijven waar Amanta en Dianne hun therapeutische elastische kous/broek aan laten meten is alleen keuze tussen zwart of huidkleurig. Het aanbod is namelijk afhankelijk van de leverancier(s) waar zij mee samenwerken. Op de markt bleek dat er veel meer mogelijk is. Bijvoorbeeld een vlak- of rondbreikous in een mooi kleurtje, met of zonder motief. Of, vanwege de huidvriendelijke en temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen, een kous van Merinowol. Wat een mooie ontwikkelingen!

Het was in alle opzichten een waardevolle dag.Deel via

Lees verder...

  1. 21 maart 2024 Het eerste Olijfblad van 2024 is klaar en onderweg naar de lezers!
    Lees verder
  2. 20 maart 2024 Olijf was bij de Internationale Vrouwendag in het Amsterdam UMC op 8 maart
    Lees verder
  3. 8 maart 2024 Kijk nu ons webinar over baarmoederkanker terug!
    Lees verder