Deel via

Op World GO day, dinsdag 20 september, verscheen een artikel in VROUW op Telegraaf.nl over baarmoederkanker. Gynaecoloog-oncoloog Luc van Lonkhuijzen is geïnterviewd en Olijf wordt ook genoemd!

Kun je het artikel niet lezen? Bekijk dan hieronder de tekst van het hele artikel.

Alles over baarmoederkanker: 'Let op deze risicofactoren'

Vandaag is het World GO day, wereld gynaecologische kanker dag. Stichting Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker, vraagt vandaag aandacht voor baarmoederkanker. Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van gynaecologische kanker. Maar wat is het precies en hoe herken je het? VROUW sprak dokter Luc van Lonkhuijzen, gynaecoloog-oncoloog in het Amsterdam UMC.

Per jaar krijgen ruim 2000 vrouwen de diagnose baarmoederkanker, een ziekte waar jaarlijks meer dan 500 vrouwen aan sterven.

Volgens dokter Luc Lonkhuijzen kan baarmoederkanker te herkennen zijn aan bloedverlies. „Wanneer een vrouw bloedverlies heeft na de overgang, is dat een reden om naar de dokter te gaan. Als een vrouw een jaar niet ongesteld is geweest, maar opeens weer bloed verliest, is dat vaak geen goed teken. De huisarts verwijst dan meestal meteen door naar een gynaecoloog.”

Bloedverlies
„Doordat de meeste vrouwen zullen schrikken van het plotse bloedverlies, zullen zij vaak snel naar de dokter gaan. Dat maakt dat we er met baarmoederkanker vaak in een relatief vroeg stadium bij zijn. Dan is baarmoederkanker vaak goed te genezen.

De behandeling bestaat uit het verwijderen van de baarmoeder en meestal ook de eierstokken. Een deel van de vrouwen wordt inwendig bestraald. Wanneer de kanker ook buiten de baarmoeder zit, kunnen er ook bestralingen en eventueel chemotherapie aan te pas komen. Maar dat gebeurt alleen als er uitzaaiingen zijn, wat gelukkig niet vaak voorkomt bij baarmoederkanker,” aldus Van Lonkhuijzen.

Op jongere leeftijd komt baarmoederkanker vrijwel niet voor. Zeer zelden krijgt een vrouw onder de veertig jaar deze diagnose. „Baarmoederkanker kun je voornamelijk op een oudere leeftijd krijgen. Het risico hiervoor loopt op met de leeftijd.”

Gezonde leefstijl
Volgens de gynaecoloog-oncoloog kunnen vrouwen ervoor zorgen dat het risico op baarmoederkanker kleiner wordt: „Een heel belangrijke risicofactor is overgewicht. In vetweefsel worden namelijk hormonen geproduceerd die invloed hebben op het baarmoederslijmvlies.

Als je veel vetweefsel hebt, gaat het risico op baarmoederkanker omhoog. Bij alle vormen van kanker geldt dat een gezonde leefstijl over het algemeen beschermt. Dit betekent: elke dag bewegen, gezond eten en vooral niet roken. Een heel groot deel van de kankers in Nederland wordt veroorzaakt door roken.”

Baarmoederkanker is anders dan baarmoederhalskanker. Van Lonkhuijzen: „Baarmoederkanker is kanker van het baarmoederslijmvlies. Baarmoederhalskanker is kanker van het deel van de baarmoeder dat in de vagina steekt. Deze variant wordt voornamelijk veroorzaakt door HPV-infecties. Hier kunnen vrouwen zich tegenwoordig tegen beschermen met de HPV-vaccinatie.”



Deel via

Lees verder...

  1. 21 september 2022 Nieuw Olijfblad is onderweg
    Lees verder
  2. 20 september 2022 Lymfoedeem na kanker, wat is jouw ervaring?
    Lees verder
  3. 13 september 2022 Overgewicht verhoogt risico op baarmoederkanker
    Lees verder