Deel via

Op 2 april gaven vrijwilligers van Olijf een presentatie aan oncologische verpleegkundigen in het UMC Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst deelden Ien en Jessica hun ervaringen met gynaecologische kanker.

UMC utrecht 2024

Ien, die de zeldzame kanker Granulosa Cel Tumor heeft, heeft vier keer te horen gekregen dat ze uitbehandeld was. Ondanks deze tegenslagen blijft zij strijdlustig en grijpt zij telkens nieuwe experimentele behandelingen aan. Haar kracht en doorzettingsvermogen zijn bewonderenswaardig en inspirerend. Ze benadrukt het belang van luisteren naar de wensen en behoeften van de patiënt en pleit voor meer aandacht voor de persoonlijke ervaringen en keuzes van de patiënt.

Jessica deelde haar verhaal over baarmoederhalskanker, dat aan het licht kwam door het bevolkingsonderzoek. Ook zij heeft moeten leren omgaan met de ingrijpende gevolgen van de ziekte, zoals lymfoedeem en pijnlijke nawerkingen. Ze benadrukt het belang van bewustwording en preventie, en spoort vrouwen aan om deel te nemen aan bevolkingsonderzoeken.

Beide vrouwen hebben vanuit hun eigen ervaring waardevolle inzichten en adviezen gegeven aan de oncologische verpleegkundigen. Ze benadrukken het belang van het betrekken van de patiënt bij besluitvorming en het luisteren naar haar verhaal en behoeften. Ze pleiten voor meer begrip en aandacht voor de impact van de ziekte en behandeling(en) op het dagelijks leven van de patiënt.

De presentatie van Olijf maakte indruk op de aanwezige oncologisch verpleegkundigen. De verhalen van Ien en Jessica hebben laten zien hoeveel kracht en veerkracht er schuilt in patiënten met gynaecologische kanker. Ze hebben een duidelijke boodschap achtergelaten: luister naar de patiënt, betrek hen bij besluitvorming en geef hen de ruimte om zelf te beslissen over hun behandeling. Hun verhalen zijn een bron van inspiratie en motivatie voor zowel de zorgverleners als de patiënten.

Door: Lia van StigtDeel via

Lees verder...

  1. 3 april 2024 Regionale informatiebijeenkomst Leiden, 28 maart jl.
    Lees verder
  2. 26 maart 2024 Kankerzorg in het ziekenhuis of op een andere plek, wat vind jij?
    Lees verder
  3. 25 maart 2024 Olijf was aanwezig op de Nationale Lymfoedeemdag
    Lees verder