Deel via

Op 28 maart werd in de avond de regionale bijeenkomst in het LUMC in Leiden gehouden. Het gespreksonderwerp, door de deelnemers aan de vorige bijeenkomst aangedragen, was seksualiteit.

Leiden 1
Leiden 2

Namens Olijf waren Kim Hulscher, Lenneke de Mooij en Carolien Versteeg aanwezig. Vanuit het LUMC waren seksuologen Lotte Gransier en Moniek ter Kuile aanwezig om een deel van de avond te verzorgen. In totaal waren ongeveer 15 mensen aanwezig, waaronder twee partners en een moeder van een lotgenote.

Na een korte introductie door Lenneke kreeg Carolien het woord. Zij deelde met de groep de veranderingen en worstelingen rond seksualiteit, waar zij en haar man mee te maken kregen na de diagnose eierstokkanker. Vervolgens was het de beurt van Lotte en Moniek om uit te leggen waarom seks vaak een probleem is na een gynaecologische kanker en welke stappen ondernomen kunnen worden om weer van seks te kunnen genieten.

Daarna was er ruimte voor het delen van ervaringen en om het gesprek met elkaar aan te gaan. Het was erg fijn om te merken dat door het delen van ons verhaal, vanuit ons als lotgenoten, het gesprek wordt geopend. Het geeft toch een veilig gevoel en nodigt mensen uit om ook hun ervaringen te delen en vragen te stellen.

Naderhand was er een informeel samenzijn waarbij men nog even kort met elkaar in gesprek kon gaan. Dan ontstaan fijne gesprekken en werd meerdere malen de waardering uitgesproken voor het delen van de persoonlijke ervaring. Een van de aanwezige mannen vertelde Lenneke dat hij op dit soort avonden weer dingen hoort die hij ‘in zijn mandje’ kan stoppen.

Het was een fijne avond en we kijken nu alweer vooruit naar de volgende bijeenkomst in het LUMC later dit jaar.Deel via

Lees verder...

  1. 26 maart 2024 Kankerzorg in het ziekenhuis of op een andere plek, wat vind jij?
    Lees verder
  2. 25 maart 2024 Olijf was aanwezig op de Nationale Lymfoedeemdag
    Lees verder
  3. 21 maart 2024 Het eerste Olijfblad van 2024 is klaar en onderweg naar de lezers!
    Lees verder