Deel via

In mei gaven vrijwilligers Lenneke, Nathalie en Carolien presentaties in het VUmc in Amsterdam en in het LUMC in Leiden. Carolien vertelt hieronder over deze presentaties.

V Umc
LUMC

'Op 9 mei reed ik met Lenneke de Mooij naar het VU medisch centrum in Amsterdam. Lenneke verzorgde samen met Nathalie Bast een presentatie voor gynaecologische verpleegkundigen in opleiding. Het was een mooie mix van informatie over Olijf, over wat wij doen en kunnen betekenen voor patiënten en ervaringsverhalen van Lenneke en Nathalie. Voor Nathalie was het de eerste keer dat zij een presentatie verzorgde en dat deed zij uitstekend. Voor mij was het fijn om de kunst af te kijken, aangezien ik zelf op 25 en 26 mei een presentatie in het LUMC ging verzorgen. Dat betekende dus goed luisteren en aantekeningen maken.

Eind mei was het dus mijn beurt. Spannend, aangezien het voor mij de eerste keer was. In het LUMC was de presentatie in het kader van bijscholing van gynaecologisch verpleegkundigen. Op beide dagen was eerst een bijscholing over eierstokkanker, verzorgd door een arts. Daarna was de beurt aan Olijf. Normaliter worden deze presentaties met twee personen gegeven, maar vanwege vakanties werd het een solo presentatie. Op donderdag is Kim Hulscher mee gekomen, om te luisteren en als mentale ondersteuning. Op donderdag vroegen de twee artsen die beide dagen de les over eierstokkanker verzorgden of zij het verhaal van Olijf mochten bijwonen. Naast het algemene verhaal over Olijf was gevraagd of de spreker haar ervaringsverhaal over de weg met eierstokkanker wilde delen met de groep.

Na het Olijf-verhaal verschenen, als inleiding voor dat ervaringsverhaal, twee foto’s van mij op het whiteboard. Een foto van toen ik nog gezond was, een foto een jaar later toen ik kanker had gekregen. Ik kende de foto’s, ik heb zelf de presentatie samengesteld en het thuis geoefend. Maar toen die twee foto’s groot op het whiteboard verschenen, schoot ik vol. Het overviel mij volledig. Er werd heel lief op gereageerd en ik kreeg een glas water aangeboden. Ik kon mij daarna snel herpakken. Ik ben zestien jaar geleden ziek geworden en het gaat goed met mij, maar toch kan zoiets je onverwacht overvallen. Een vreemd moment, maar tegelijkertijd was het ook een heel mooi moment. Op vrijdag gebeurde dat gelukkig niet. Beide dagen ontstonden interessante gesprekken over de zorg voor patiënten. Het was een heel leuke ervaring en het smaakt naar meer!'

Door: Carolien VersteegDeel via

Lees verder...

  1. 25 mei 2023 Deelnemers gezocht voor onderzoek 'Nazorg voorop: beter verder na kanker'
    Lees verder
  2. 9 mei 2023 Het VaarKracht VaarSeizoen 2023 is weer geopend!
    Lees verder
  3. 9 mei 2023 Uit NRC: 'Iedereen kan kanker krijgen, maar vooral hoger opgeleiden krijgen een genetisch onderzoek'
    Lees verder