Deel via

De PROACTIVE-A studie is van start gegaan in het Radboudumc en Erasmus MC. Deze studie onderzoekt of het mogelijk is om een lagere dosis olaparib te combineren met een medicijn dat de afbraak van Olaparib remt, namelijk Cobicistat.

Reden van het onderzoek
Olaparib is een medicijn dat de groei van kanker remt. Het wordt gebruikt bij verscheidene soorten kanker om de kanker onder controle te houden. Olaparib wordt toegediend in een standaarddosis van tweemaal daags 300 mg (2 tabletten van 150 mg).

Cobicistat is een geneesmiddel dat de afbraak van medicijnen in het lichaam remt. Hierdoor is een lagere dosering voldoende om hetzelfde effect te bereiken. Cobicistat is geen nieuw geneesmiddel. Het wordt op dit moment gebruikt om de afbraak van HIV-medicijnen in het lichaam te remmen.

Er wordt verwacht dat Cobicistat ook de afbraak van Olaparib remt. Hierdoor kan een lagere dosis Olaparib met Cobicistat net zo goed werken als de standaarddosis Olaparib.

Een lagere dosis Olaparib is goedkoper. Daarnaast kan Cobicistat ervoor zorgen dat er minder schommelingen zijn in de hoeveelheid Olaparib die mensen in hun bloed hebben. Hierdoor hebben mogelijk minder mensen last van bijwerkingen van de Olaparib.

Wat wordt onderzocht?
Er wordt onderzocht welke dosis van Olaparib in combinatie met Cobicistat nodig is om dezelfde hoeveelheid Olaparib in het bloed te krijgen als de normale dosis Olaparib.

In totaal zullen 18 patiënten deelnemen aan de PROACTIVE-A studie. Dit zijn patiënten die 2 keer per dag 300 mg Olaparib krijgen. Olaparib mag voor verschillende soorten kanker gebruikt worden, namelijk eierstokkanker, borstkanker, alvleesklierkanker of prostaatkanker.

Met deze kennis kan in de toekomst in een grotere groep patiënten worden onderzocht of de lagere dosering Olaparib met Cobicistat op de lange termijn even goed werkt en minstens zo goed wordt verdragen als de standaarddosis Olaparib (PROACTIVE-B studie).

Wat is de studiebehandeling?
In deze studie zullen patiënten achtereenvolgens één week de standaardbehandeling en één week de studiebehandeling krijgen. De standaardbehandeling bestaat uit 2 keer per dag 300 mg Olaparib. De studiebehandeling bestaat uit een lage dosering Olaparib van 2 keer per dag 100 mg gecombineerd met Cobicistat 2 keer per dag 150 mg.

Betrokken instituten
Dit onderzoek is opgezet door het Radboudumc in Nijmegen en wordt samen met het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek en het Erasmus MC uitgevoerd. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door ZonMw.

Samenwerking met Olijf
Olijf is vanaf de start betrokken bij de PROACTIVE studie. Olijf heeft meegedacht met de opzet van de studie en geholpen met het opstellen van de patiënteninformatie. Hiervoor werkt Olijf ook samen met de Patiënten Adviesgroep van BOOG en Borstkankervereniging Nederland. Ook in het vervolg van de studie blijven zij nauw betrokken.

Meer weten?
Meer informatie vind je hier >>
Vragen mag je ook mailen aan: Joanneke.Overbeek@radboudumc.nl



Deel via

Lees verder...

  1. 17 december 2021 Olijf weer aanwezig op Patient Advocacy Seminar in Praag 2021
    Lees verder
  2. 16 december 2021 Diverse presentaties van onze vrijwilligers bij zorgprofessionals
    Lees verder
  3. 14 december 2021 Driekwart kankerpatiënten ervaart nadelige financiële gevolgen
    Lees verder