Dinsdagavond 20 april vond er in het Ikazia ziekenhuis te Rotterdam een zogeheten “refereeravond’ plaats. Een refereeravond is een avond waarop vakbroeders en -zusters, in dit geval gynaecologen/oncologen, kennis delen en voordrachten geven aan elkaar. En Olijf was hierbij!
De avond stond al eerder gepland in april vorig jaar, maar ging vanwege corona toen niet door. Dit jaar was gekozen voor een andere vorm, een webinar. De presentaties werden in het ziekenhuis opgenomen en de deelnemers waren elders. Olijf was hierbij uitgenodigd om ervaringsverhalen te laten horen. Het was dat we de deelnemers niet konden zien, maar het zou een flinke zaal vol geweest zijn; ruim 100 mensen volgden het webinar!
De twee onderwerpen waar het deze avond over ging, waren: seksualiteit en palliatief. Voor zowel patiënten als artsen vaak taboe-onderwerpen.
Seksuoloog Barbara Bols van het Ikazia ziekenhuis hield een lezing over het eerste onderwerp, waarna Kim het woord kreeg. Nadat Kim eerst over Stichting Olijf had verteld, deelde ze haar ervaringsverhaal door middel van een vraaggesprek met de seksuoloog op open en eerlijke wijze. De tip die Kim had voor de artsen was om al snel bij de diagnose de mogelijke impact op seksualiteit te benoemen en te vragen wanneer de patiënt hierover in gesprek wil gaan. En daarnaast was haar tip om ook per behandeling uit te leggen welke impact deze behandeling specifiek kan hebben op seksualiteit.
De presentatie over palliatief werd gedaan door Martine Thijs, oncoloog bij het Ikazia ziekenhuis. Eerst heeft Lenneke haar ervaringsverhaal gedeeld, met de focus op het palliatieve aspect. Wat het met een mens doet als, en op welke manier, je hoort dat je niet meer beter kunt worden. De ‘tips‘ die ze aan de artsen meegaf waren dat een arts zich bewust moet zijn welke impact woorden kunnen hebben en dat de manier waarop je met de patiënt communiceert het verschil kan maken. En de andere tip was: laat patiënten niet zwemmen, maar geef naast het behandelingstraject ook informatie over palliatieve zorg, als dat aan de orde is. In de presentatie van oncoloog Martine Thijs was dat ook de kern van het verhaal: inzetten op tweesporenbeleid, zoals ze dat noemde.
Na afloop van de presentatie kwamen er via de chat reacties. De open en eerlijke verhalen van de Olijf vrijwilligers werden heel erg op prijs gesteld. De verhalen hadden indruk gemaakt.
Het was een geweldige avond, waarin we als ambassadeurs van Olijf onze mooie en belangrijke stichting weer voor het voetlicht mochten brengen.
Hoewel de bijeenkomst werd georganiseerd door het Ikazia ziekenhuis, kwamen de meeste artsen van buiten Ikazia. Zo kwamen de artsen ook van het Erasmus MC, uit Dordrecht, Delft, enz. Het was dus een samenwerking en we hebben we dus veel verschillende artsen en ziekenhuizen bereikt op deze manier!
Door: Lenneke de Mooij