0p 8 mei is het Wereld Eierstokkankerdag, de dag waarop wij aandacht vragen voor deze zeer dodelijke vorm van kanker. Eierstokkanker wordt vaak te laat ontdekt en wordt daarom ook wel ‘silent lady killer’ genoemd. Want 5 jaar na diagnose is slechts 38% van de vrouwen nog in leven.
Elk jaar krijgen ongeveer 1.400 vrouwen in Nederland de diagnose eierstokkanker. Hoewel het merendeel van de diagnoses wordt vastgesteld bij vrouwen boven de 60 jaar, is een kwart jonger wanneer zij de diagnose krijgt.
Jaarlijks overlijden zo’n 1.000 vrouwen aan eierstokkanker en 5 jaar na diagnose is slechts 38% van de vrouwen nog in leven. Dat is nog altijd het laagste overlevingspercentage van alle vormen van kanker aan de vrouwelijke organen. Dit komt omdat eierstokkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt; bij 75% van de vrouwen zijn er bij diagnose al uitzaaiingen in de rest van het lichaam.
Veelal te laat ontdekt
Eierstokkanker geeft in het begin weinig tot geen klachten. Het wordt bijna altijd pas ontdekt als de ziekte zich heeft uitgebreid. Klachten die vrouwen kunnen hebben zijn een opgeblazen buik, snel een vol gevoel, geen trek in eten, misselijkheid, pijn in de onderbuik of vaker plassen dan normaal. Soms zijn er andere symptomen, zoals maag-darmklachten, steeds heel erg moe zijn, afvallen zonder duidelijke reden, onverwacht (abnormaal) bloedverlies. Kortom, symptomen die voor veel vrouwen niet direct alarmerend zijn. Toch is het belangrijk dat vrouwen beseffen dat als deze klachten na twee tot drie weken nog niet over zijn, ze bij de huisarts langs moeten gaan of zich moeten laten doorsturen naar een gynaecoloog.
Het verhaal van Christel
Christel (39) ging in 2018 met een aantal vage klachten naar de huisarts. Ze was moe, hangerig, chagrijnig en had veel last van haar menstruatie én darmen. De huisarts voelde iets in haar buik en vertrouwde het niet. Ze werd voor de zekerheid doorverwezen naar de gynaecoloog. Christel bleek eierstokkanker te hebben. Het zat al op meerdere plekken, dus ze zou eerst chemo krijgen, daarna geopereerd worden en dan weer chemotherapie krijgen. ‘Ik had geen idee in wat voor rollercoaster ik terecht zou komen’.