Deel via

Ongeveer 1,3% van de vrouwen ontwikkelt in haar leven eierstokkanker. Eierstokkanker heeft, op het moment dat de diagnose wordt gesteld, helaas slechte vooruitzichten. Dit komt vooral omdat deze vorm van kanker pas laat klachten oplevert en daardoor in een laat stadium wordt ontdekt. De behandelingsmogelijkheden zijn tot nu toe beperkt en bovendien agressief van aard. Er wordt daarom gezocht naar manieren om toch eerder preventief in te kunnen grijpen.

Onderzoek wijst uit dat de meest voorkomende vorm van eierstokkanker ontstaat in de eileiders. Er wordt daarom gekeken naar de mogelijkheden tot het preventief verwijderen van de eileiders. Dit wordt voorbereid in de STOPOVCA-studie van het RadboudMC. Het doel is om iedere patiënt zonder of met een voltooide kinderwens, die komt voor een ingreep in de onderbuik of een sterilisatie, de mogelijkheid te bieden daarbij meteen de eileiders te laten verwijderen.

Dit onderzoek is gestart met het in kaart brengen van de knelpunten en kansen onder alle belanghebbenden om dit ook landelijk in te kunnen voeren. Er worden daarbij hulpmiddelen ontwikkelt, waaronder een keuzehulp, om vrouwen te helpen om de voor haar juiste afweging te maken. Olijf is betrokken bij de ontwikkeling van deze keuzehulp.

Zodra deze keuzehulp klaar is, zullen we jullie weer informeren.Deel via

Lees verder...

  1. 19 juni 2020 Patiënten betrokken bij onderzoek naar GCT
    Lees verder
  2. 9 juni 2020 Een van de Olijf vrouwen van het eerste uur overleden
    Lees verder
  3. 4 juni 2020 Kanker in tijden van corona: Stichting OOK schiet te hulp
    Lees verder