Deel via

0p 8 mei is het Wereld Eierstokkankerdag. Een dag waarop Olijf aandacht vraag voor deze -nog steeds zeer dodelijke- vorm van kanker. Niet voor niets ook wel ‘silent killer’ genoemd, want 5 jaar na diagnose is slechts 38% van de vrouwen nog in leven.

Teal lintje 1320x660 px

Elk jaar krijgen 1.300 vrouwen in Nederland de diagnose eierstokkanker. 30 procent van deze vrouwen is onder de 60 jaar wanneer zij de diagnose krijgt. Hoewel de overleving de laatste jaren wel is toegenomen, is slechts 38% van de vrouwen nog in leven na 5 jaar. Dat is nog altijd het laagste overlevingspercentage van alle vormen van kanker aan de vrouwelijke organen. Dit komt omdat eierstokkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt; bij 75% van de vrouwen zijn er bij diagnose al uitzaaiingen in de rest van het lichaam.

Veelal te laat ontdekt
Eierstokkanker geeft in het begin geen klachten. Pas als de ziekte verder is uitgebreid kunnen klachten optreden. Maar ook deze klachten zijn voor de meeste vrouwen niet direct een aanleiding om naar de dokter te gaan. Want welke vrouw heeft niet af en toe last van een opgeblazen buik of pijn in de onderbuik? Toch is het belangrijk dat vrouwen beseffen dat als deze klachten na twee tot drie weken nog niet over zijn, ze bij de huisarts langs moeten gaan of zich moeten laten doorsturen naar een gynaecoloog.

Het verhaal van Karin
Het verhaal van Karin (58) laat zien waarom het belangrijk is om je te laten doorsturen met vage buikklachten. Bij haar werd na een periode van darmklachten uiteindelijk de diagnose eierstokkanker gesteld. Karin valt gelijk met de deur in huis: ‘De klachten bij dit soort kanker zijn vaak zo onduidelijk, dat ik vrouwen op het hart wil drukken zich door te laten verwijzen naar een gynaecoloog bij onverklaarbare buikklachten. Artsen denken er niet altijd zelf aan’.

Late gevolgen
Vrouwen die eierstokkanker overleven hebben vaak lang last van de gevolgen van de kanker zelf of de behandeling ervan. Deze klachten kunnen soms wel jaren aanhouden. Uit onderzoeken van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland), samen met Tilburg University en zorgverleners, verzameld binnen PROFIEL, blijkt dat circa 4 op de 10 (ex)patiënten ernstige vermoeidheidsklachten ervaart. Eén op de vier vrouwen geeft aan last te hebben van neuropathie, zoals tintelingen in handen en voeten. Angstklachten en depressieve klachten worden door iets meer dan 20% van de vrouwen gerapporteerd.

Er zijn ook cijfers bekend over intimiteit en seksualiteit. Meer dan de helft van de vrouwen geeft aan geen zin in seks te hebben. Van de groep vrouwen die eierstokkanker heeft gehad en wel seks heeft, ervaart iets meer dan 40% geen plezier in seks.

Tenslotte ervaart een op de drie vrouwen die eierstokkanker hebben gehad problemen in het dagelijks functioneren. Zo ervaart 25% van de vrouwen problemen in het sociaal functioneren en iets meer dan 15% in het cognitief functioneren.

Het is belangrijk dat late gevolgen van eierstokkanker worden herkend, zodat vrouwen met een passende behandeling kunnen starten om hun klachten zoveel als mogelijk te verminderen.



Deel via

Lees verder...

  1. 3 mei 2021 Interview met bestuurslid en ervaringsdeskundige Arlette in personeelsmagazine Byondis
    Lees verder
  2. 1 mei 2021 Nieuwsbrief - voorjaar 2021 verstuurd!
    Lees verder
  3. 30 april 2021 Doe jij mee aan de Europese enquête over zorg in Coronatijd?
    Lees verder