Deel via

In 2021 werd bij 124.000 mensen kanker vastgesteld. Ruim 11.000 diagnoses meer dan in 2020. Zo'n 5.200 vrouwen kregen de diagnose gynaecologische kanker. Dit blijkt uit cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die jaarlijks rond Wereldkankerdag bekend worden gemaakt.

Wereldkankerdag2022 Facebook vierkant gezin
Wereldkankerdag2022 Facebook vierkant collega

Deze uitzonderlijke stijging is het gevolg van de coronapandemie. In 2020 werden er daardoor minder diagnoses gesteld. De pandemie zorgde in 2020 voor uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van bevolkingsonderzoeken naar kanker en afschaling van de zorg.

Tal van activiteiten worden georganiseerd voor kankerpatiënten en hun naasten.

Angst bij kanker
Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat bijna negen op de tien (ex)kankerpatiënten in Nederland zich zorgen maakt of angstig is. Deze gevoelens komen het meest voor rondom de diagnose en behandelingen, maar ook na afronding van behandelingen kampt driekwart nog steeds met zorgen of angst. Deze gevoelens hebben bij 70 procent van de patiënten grote tot zeer grote negatieve impact op de kwaliteit van hun leven.

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Meer dan 300 organisaties in Nederland werken samen en zetten (online) hun deuren open voor bijvoorbeeld een luisterend oor, een rondleiding, een live Q&A of een lezing. Iedereen die met kanker te maken heeft is welkom en alle evenementen zijn gratis toegankelijk.Deel via

Lees verder...

  1. 3 februari 2022 Zorgen en angst hebben grote negatieve impact op dagelijks leven van kankerpatiënten
    Lees verder
  2. 1 februari 2022 De Hongaarse Mallow Flower organisatie en Olijf zijn zusterorganisaties
    Lees verder
  3. 1 februari 2022 Top-hockeyster Daphne Voormolen zamelt geld in voor onderzoek naar baarmoederhalskanker
    Lees verder