Deel via

“Als ik vertel hoe ik eierstokkanker kreeg, hoe lang de operatie duurde en dat ik zo’n geluk heb gehad, realiseer ik me nog steeds niet dat het over mij gaat. Het is alsof ik het verhaal van een ander vertel. Alsof ik het heb geblokt,” zegt Alette Mulder (48). Zes jaar geleden was een heftige buikpijn haar redding. “Als ik die vreselijke krampen niet had gehad, was het misschien heel anders afgelopen.”

Alette 1500x500

Het is november 2012 als Alette pijn in haar buik krijgt. Aan de linkerkant. Even denkt ze dat het haar darmen zijn omdat ze aan een auto immuunziekte lijdt. De pijn is anders en ze besluit naar de huisarts te gaan. Met een zakje vezels wordt ze naar huis gestuurd. “De pijn nam alleen maar toe. De volgende dag ben ik weer naar de huisarts gegaan. Er was een vervanger die ook niet zo goed wist wat het was. Weer werd ik weggestuurd.” Als Alette contact opneemt met haar maag-darmspecialist en oppert dat ze misschien last heeft van divertikels, helpt hij haar uit die droom. “Ik weet hoe je darmen eruit zien, het zijn geen divertikels. Misschien zijn het je geslachtsorganen,” geeft hij haar ter overdenking. Ze belt haar vriendin die gynaecologe is en zij raadt haar aan naar de eerste hulp te gaan. “Mijn vriendin was er zelf niet, maar vond dat ik er naar moest laten kijken. Op de echo die werd gemaakt, was mijn eierstok niet zichtbaar omdat er iets groots voor zat. De volgende dag werd er een scan gemaakt en werd duidelijk dat er wat op mijn eierstok zat. Het zag er niet grimmig uit, maar er werd wel een afspraak gemaakt om het weg te laten halen.” Om begrijpelijke reden voerde Alettes vriendin niet de operatie uit. De ‘cyste’ werd weggehaald evenals vocht in de buikholte. De cyste bleek een kwaadaardige tumor te zijn en van de een op de andere dag was Alette een kankerpatiënte.

“Ik moest nog een operatie ondergaan en in de aanloop daarnaar toe werd ik zenuwachtig. Ik raakte in paniek en besloot mijn gynaecologe te bellen. Zij sprak de legendarische woorden: ‘mevrouw Mulder, u had kanker, dat hebben we weggehaald en nu gaan voor de zekerheid kijken of alles ook echt weg is.’ Ik kalmeerde.”

Van ziek naar beter
Dat de operatie zo zwaar zou zijn, besefte ze niet. ‘Even een kweekje nemen’, zo hield ze zich voor. Dat ze acht uur lang op de operatietafel lag, dat haar andere eierstok, haar baarmoeder, lymfeklieren en vetschort werden verwijderd, wist ze niet. Tijdens de ingreep raakte ze onderkoeld en werd haar buik alsnog opengesneden. Een kijkoperatie was door een blaasverkleving niet mogelijk. Alles werd onderzocht en het duurde een week voordat ze de uitslag kreeg. “En toen was ik opeens van ziek naar beter. Er waren geen onrustige cellen aangetroffen.” Het duurde even voordat het goede nieuws landde.

Kentering
Eierstokkanker heeft voor een kentering in Alettes leven gezorgd; ze was makelaar en tijdens haar ziekte ging het bedrijf failliet. Ze wilde eigenlijk niet meer terug in de makelaardij. Door de operatie kwam ze gelijk in de overgang en gaf haar arts haar een recept voor synthetische hormonen om de overgangsklachten te verlichten. “Ik vond dat onnatuurlijk en het voelde voor mij niet goed. Ik ging op zoek naar een alternatief dat beter voor mijn lijf zou zijn en kwam terecht bij de opleiding Hormoonfactor. Ik verdiepte me in de materie, volgde de medische basisopleiding en deed allerlei cursussen en opende twee jaar geleden mijn eigen praktijk De Hormoonspiegel waar ik vrouwen met hormonale klachten help hun leven weer comfortabel te maken.”

Redding
Daarnaast is Alette een actieve vrijwilliger bij Olijf in de werkgroepen voorlichting en lotgenotencontact. “Ik hoop dat ik daardoor iets kan betekenen voor andere vrouwen. Ik realiseer me dat ik veel geluk heb gehad en dat pijn mijn leven heeft gered, maar als ik geen klachten had gehad was de hulp misschien te laat geweest.”

Alette heeft haar verhaal verteld in september 2018. Inmiddels kunnen er veranderingen in haar gezondheid zijn opgetreden. Meer informatie over haar praktijk is te vinden op https://www.alettemulder.nlDeel via

Lees verder...

  1. 11 juni 2024 Miranda (44): ‘Aan de kanker heb ik een heel kort lontje overgehouden en ik ben niet meer de Miranda die ik was.’
    Lees verder
  2. 11 juni 2024 Riny (66): ‘Je dusdanig fixeren op de ziekte dat die een obsessie wordt, is niet goed’
    Lees verder
  3. 4 augustus 2023 Christine (55): 'Van de ene op de andere dag stond mijn leven op zijn kop'
    Lees verder