Deel via

Als je behandeld bent met radiotherapie kun je pijn en of bloedverlies ervaren tijdens vaginale penetratie. Ook na een operatie kun je pijn bij het vrijen hebben. Veel vrouwen hebben daar last van. Er zijn ook vrouwen die ná de seks met penetratie last hebben van pijn.

Hoe ontstaat pijn bij het vrijen

Dit kan komen omdat:

  • Je vagina stugger of droger aanvoelt, waardoor penetratie pijnlijk kan zijn.
  • Je geopereerd bent en je vagina korter of nauwer is geworden.
  • Je wellicht bang bent voor pijn. Daardoor span je je bekkenbodem spieren automatisch aan. Dat is een normale reactie, maar dit leidt tot extra pijn, omdat je vagina daardoor smaller wordt.

Pijnklachten kunnen optreden bij verschillende vormen van vaginale penetratie: met een vinger, tampon, dildo, vibrator, pelotte of penis.

Pijnklachten verminderen

Om klachten te voorkomen of te verminderen wordt daarom vaak pelotte therapie voorgeschreven aan vrouwen die bestraling hebben gehad. Daarnaast wordt algemeen aangeraden om glijmiddel te gebruiken, veel glijmiddel. Beiden kunnen helpen om je vagina weer meer toegankelijk te maken, zodat penetratie geen pijn meer geeft, en jij meer kunt genieten van seks.

Zorg dat de penis van je partner of de vibrator rustig naar binnen gaat. Eventueel kun je jouw duim en wijsvinger rond de penis of vibrator houden, zodat je controle hebt op hoe diep de penis of de vibrator wordt ingebracht. Je kunt hier ook een rubberen ring voor gebruiken, die daarnaast voor extra stimulatie kan zorgen voor je partner.

Pijn is een ‘stop signaal’ dat je serieus moet nemen. Vrij op een andere manier als je pijn blijft houden bij penetratie. Je kunt ook met je partner afspreken dat dat je niets doet wat te pijnlijk voor jou is. En probeer samen op andere manieren plezierig seksueel contact te hebben, of kijk naar standjes die minder pijnlijk voor jou zijn. Een aantal voorbeelden hiervan, zie je hieronder.

Standjes of seksuele posities

Standje 1 Sparc Standje 2 Sparc Standje 4 Sparc Standje 5 Sparc

Afbeeldingen: uit brochure 'Seksualiteit na radiotherapie bij gynaecologische kanker'

Standjes of seksuele posities die minder geschikt zijn bij pijn

Deze standjes of seksuele posities zijn minder geschikt bij pijn. De penis kan bij deze houding diep ingebracht worden, wat pijnlijk kan zijn. Je kunt dan zelf ook niet corrigeren.

Standje 1 Sparc fout Standje 3 Sparc fout

Afbeeldingen: uit brochure 'Seksualiteit na radiotherapie bij gynaecologische kanker'

Sanne 1000x500 px

Lees ook het verhaal van Sanne, die pijn had bij het vrijen

Sanne: ‘Ik voelde mij net een opblaaspop’

Bloedverlies

Door bestraling en operaties kan het slijmvlies in de vagina kwetsbaarder worden. Je kunt dan tijdens de seks gaan bloeden. Dit kan weer over gaan, maar het kan ook zijn dat je het nog heel lang hebt tijdens seks. Bloed verliezen tijdens het vrijen is voor veel vrouwen vervelend en voor sommige vrouwen een reden om te stoppen met de vrijpartij.

Blijf je klachten van bloedverlies houden, bespreek dan met je arts of er behandelingen mogelijk zijn waardoor dit vermindert of stopt.

Hyperbare zuurstoftherapie is zo’n behandeling. De behandeling bevordert de genezing van bestralingswonden, omdat het lichaam door verhoogde zuurstofspanning nieuwe haarvaatjes aanmaakt.

Webinar 'De impact op seksualiteit'

Bekijk hieronder ook ons webinar over de impact op seksualiteit, waarin Kim vertelt over onder andere pijn en bloedverlies bij het vrijen.