Deel via

Ervoor zorgen dat je goed eet voor, tijdens en na de behandeling van kanker is belangrijk. Maar wat is goede voeding bij kanker en waar vind ik betrouwbare informatie? Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft antwoord op deze vragen.

Foto bij nieuwsbrief artikel Jan24 Stichting Olijf Middel

Waarom is goed eten belangrijk?
Goed eten en drinken is belangrijk vóór, tijdens en na de behandeling van kanker. Als je goed eet en drinkt, helpt het je om zo fit mogelijk te blijven. En je zorgt daarmee dat je de behandeling beter aankunt, minder kans hebt op bijwerkingen en dat je zo goed mogelijk kunt herstellen.

Wat is goed eten bij kanker?

Eiwitten
Goed eten bevat genoeg eiwitten. Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Als je ziek bent heb je meer eiwitten nodig dan normaal. Het eten van extra eiwitten is, naast beweging, belangrijk voor behoud van je spieren. Neem bij kanker dagelijks 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Lees hoe je met je eten en drinken genoeg eiwitten kunt nemen.

Gewicht
Het is ook goed om te letten op veranderingen in je lichaamsgewicht. Het kan zijn dat je onbedoeld afvalt of aankomt. Hierbij verlies je gemakkelijk spieren. Voor het aankunnen van behandeling en voor het herstel is het gelijk houden van je gewicht belangrijk. Weeg jezelf daarom regelmatig. Lees meer over onbedoeld gewichtsverlies en gewichtstoename en wat je eraan kunt doen.

Gezonde basis
Zorg voor een gezonde basis met veel plantaardige producten zoals volkorengranen, groente, fruit en peulvruchten. De vezels zorgen voor een goede darmwerking en kunnen helpen bij klachten, zoals diarree en verstopping. Door te variëren met groente, fruit, granen en peulvruchten krijg je daarbij verschillende combinaties aan vitamines en mineralen binnen.

Drink daarnaast genoeg. Voldoende drinken ondersteunt een goede darmwerking en helpt om afvalstoffen goed uit te kunnen plassen. Drink 1,5 – 2 liter per dag.

Klachten
Klachten door kanker en bijwerkingen van de behandeling, zoals misselijkheid, vermoeidheid en smaakverandering, maken het soms moeilijk om goed te eten. Voeding kan soms helpen. Lees voedingstips voor het omgaan met klachten en bijwerkingen.

Als je door klachten minder eet, kan je conditie achteruitgaan. Een persoonlijk voedingsadvies van een diëtist die gespecialiseerd is in oncologie, is dan aan te raden. Een oncologiediëtist bij jou in de buurt vind je in de Verwijsgids kanker.

Website met informatie over voeding en kanker
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds biedt betrouwbare informatie en antwoorden bij vragen die er zijn over voeding en kanker op de website wkof.nl/voedingenkanker. De website is gemaakt in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wageningen University and Research (WUR) en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).

Misschien heb je vragen over voeding? Of het veilig is om voedingssupplementen, soja of grapefruit te nemen tijdens de behandeling of wat je kunt doen tegen overgangsklachten? Antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over voeding en kanker vind je op wkof.nl/voedingenkanker.

Staat jouw vraag er niet bij? Maak dan gebruik van de vragenservice. Je ontvangt dan persoonlijk antwoord op jouw vraag.



Deel via

Lees verder...

  1. 17 januari 2024 Proefschrift: patiëntvriendelijke methoden voor het opsporen van kanker
    Lees verder
  2. 15 januari 2024 Impact van baarmoederhalskanker is groot, dus laat dat uitstrijkje maken
    Lees verder
  3. 9 januari 2024 Update: beschikbaarheid Niraparib voor vrouwen met eierstokkanker zonder BRCA-mutatie
    Lees verder