Deel via

Op 18 april gaf Olijf voorlichting aan zorgprofessionals in opleiding in het UMC Utrecht Academie over het werk dat we doen. En over onze ervaringen als patiënt met gynaecologische kanker.

Voorlichting Utrecht 18 april

'Wij, Linda Snoep, Marie-José Taal, Amanta Brouwer en Ien Fransen, hadden elkaar online al gesproken hierover en taken verdeeld. Voor Marie-José was het de eerste keer dat ze een presentatie gaf, maar ze durfde het toch aan om haar ervaringsverhaal voor het voetlicht te brengen. Dapper!

De twee gastlessen werden bezocht door zorgprofessionals in opleiding vanuit verschillende zorginstellingen. Het doel van de les was om het patiëntenperspectief onder de aandacht te brengen en om kennis te maken met ervaringsdeskundigen. De professionals die aanwezig waren werken allemaal met volwassen oncologiepatiënten. Sommige van hen in de thuissituatie.

Voor hun lesvoorbereiding hadden ze de opdracht gekregen om uit te zoeken wat de kernactiviteiten van patiëntenorganisaties zijn, hoe ze te bereiken zijn, enz. Dat sloot mooi aan bij onze presentatie over Olijf. We hadden folders en praatkaarten meegenomen, die zich na afloop op grote belangstelling mochten verheugen.

Af en toe ontstonden er mooie interacties tijdens de presentatie. Maar bij de ervaringsverhalen bleef het muisstil, ook nog na afloop. De verhalen moesten eerst even landen… Daarna kwam er een levendige discussie op gang. Een mooie vraag die een van de deelnemers stelde, was: ”Wat heb je als patiënt in een ziekenhuis nodig van ons om je veilig te voelen?”. Een prachtige vraag die elke patiënt voor zichzelf moet beantwoorden, denken wij.

Het was fijn om aan een empatische en leergierige groep ons verhaal te mogen vertellen. We hebben met ons vieren nog even nagepraat en elkaar bemoedigd. Het blijft toch ingrijpend om elkaars verhaal te horen en de impact ervan tot je door te laten dringen.

Muur van mos
In de hal van de academie hadden ze nét die dag een zogenaamde mos-muur aangelegd, zie foto hieronder. Deze muur van echt mos was schitterend om te zien. Op de een of andere manier straalde het rust en veiligheid uit. Een tip voor ziekenhuizen wellicht?'

Door: Ien Fransen

Mos muur recht


Deel via

Lees verder...

  1. 18 april 2023 Een jonge vrouw (1991) deed mee aan de workshop Helend schrijven van Caroline Ligthart
    Lees verder
  2. 18 april 2023 Bijeenkomst 13 april jl: “Het zwarte gat”: hoe verder na gynaecologische kanker?
    Lees verder
  3. 13 april 2023 Bijzondere gastles van Olijf bij het LUMC in Leiden
    Lees verder