Deel via

Vanaf 2021 is de HPV-vaccinatie niet alleen meer voor meisjes, maar ook voor jongens. De inenting wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en de leeftijdsgrens wordt verlaagd naar 9 jaar. Olijf is erg blij met dit besluit en heeft zich hier eerder ook hard voor gemaakt tijdens een hoorzitting van de Gezondheidsraad.

Op dit moment krijgen alleen meisjes vanaf 12 of 13 jaar een HPV-vaccinatie aangeboden. HPV (Humaan Papillomavirus) treft echter niet alleen meisjes (vrouwen): ook jongens (mannen) kunnen besmet raken. Door ook jongens te vaccineren, worden zowel jongens als meisjes nog beter beschermd door groepsbescherming.

In juni adviseerde de Gezondheidsraad daarom al om alle kinderen – jongens én meisjes – te vaccineren tegen HPV (lees ons artikel hierover).

HPV is een seksueel overdraagbare aandoening die verschillende vormen van kanker kan veroorzaken. De bekendste en meest voorkomende vorm is baarmoederhalskanker. Minder bekend is dat het virus ook (zeldzame) kankers kan veroorzaken zoals slokdarm-, vagina-, anus- en peniskanker, kanker in de mondholte of kanker in een gedeelte van de keel.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie over de HPV-vaccinatie om daarmee het risico op baarmoederhalskanker sterk te verminderen. Bekijk de website.Deel via

Lees verder...

  1. 23 september 2019 Ex-kankerpatiënt vraagt om ‘het recht om vergeten te worden’
    Lees verder
  2. 5 september 2019 Late gevolgen gynaecologische kanker vaak genegeerd
    Lees verder
  3. 4 september 2019 Olijf in bijlage bij de Telegraaf!
    Lees verder