Deel via

KWF Kankerbestrijding heeft ruim 26 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe onderzoeken naar kanker. Een aantal daarvan is van direct belang voor de vrouwen van Olijf. Daarnaast zijn er onderzoeken die algemener zijn, zoals naar betere meettechnieken en optimale zorg voor patiënten die uitbehandeld zijn. Stichting Alpe d'HuZes financiert 5 projecten o.a. voor eierstokkanker.

Hieronder geven we een overzicht van de onderzoeken die worden gefinancierd.

Smaak- en reuktraining en nieuwe immunotherapieën
In het UMC Groningen start een onderzoek naar smaak- en reukveranderingen door chemotherapie. Deze veelvoorkomende bijwerking bederft de kwaliteit van leven van veel patiënten. TASTY is het allereerste onderzoek naar de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining. De vraag is of deze methoden het eetplezier kunnen verhogen en de smaakfunctie kunnen verbeteren.

Immunotherapie is inmiddels een gevestigde behandelmethode, maar ook nog volop in ontwikkeling. In 6 projecten staan nieuwe toepassingen van immunotherapie centraal. Het betreft o.a. onderhuidse immunotherapie bij baarmoederhalskanker.

Toepassen en opschalen van nieuwe zorg
KWF vindt het belangrijk dat patiënten optimaal gebruik kunnen maken van nieuwe zorgtoepassingen. Voor Olijf is de keuzemogelijkheid tot preventieve eierstokverwijdering voor vrouwen na de overgang die een darmkankeroperatie krijgen van belang .

Samenwerking onderzoekers en bedrijven voor medisch-technische innovaties
KWF ontvangt jaarlijks van Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, een toeslag voor publiek-private samenwerkingen. Het eerste deel is eerder al ingezet, het restant komt ten goede aan 5 nieuwe projecten. Het betreft o.a. onderzoek naar chemo in gel-vorm bij uitgezaaide eierstokkanker en het vinden van nieuwe doelwitten voor immunotherapie.

Slim meten
Met nieuwe, 'slimme' meettechnologieën is kanker op steeds makkelijkere en patiëntvriendelijkere wijze op te sporen en in de gaten te houden. KWF gaat 4 nieuwe projecten financieren op dit thema.

Optimale zorg voor patiënten die niet meer beter worden
KWF wil ervoor zorgen dat patiënten ook in hun laatste levensfase omringd zijn door goede zorg. Symptoommonitoring is een beproefd middel om klachten zoals pijn, vermoeidheid, kortademigheid en angst te verminderen.

Financieringspartner Alpe d'HuZes
neemt 5 projecten voor haar rekening, waaronder een onderzoek naar een nieuwe behandeling bij eierstokkanker: HIPEC (verwarmde buikspoeling met chemotherapie) in combinatie met PARP-remmers (medicijnen die voorkomen dat kankercellen zichzelf repareren).Deel via

Lees verder...

  1. 18 januari 2024 Betrouwbare informatie over voeding bij kanker
    Lees verder
  2. 17 januari 2024 Proefschrift: patiëntvriendelijke methoden voor het opsporen van kanker
    Lees verder
  3. 15 januari 2024 Impact van baarmoederhalskanker is groot, dus laat dat uitstrijkje maken
    Lees verder