Deel via

Op donderdag 18 januari vond onze lotgenotenbijeenkomst plaats in Amersfoort. Het thema van deze avond was seksualiteit en gynaecologische kanker. Vrijwilliger Lia vertelt hieronder hoe zij de avond heeft ervaren.

Amersfoort

'Mijn naam is Lia van Stigt en ik heb baarmoederhalskanker gehad. Vanavond heb ik samen met Kim Hulscher namens Olijf een bijeenkomst voor lotgenoten in Amersfoort begeleid. Het thema van de bijeenkomst was seksualiteit bij gynaecologische kanker. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Olijf, het Toon Hermans Huis Amersfoort en het Meander Medisch Centrum.

Voor vrouwen met gynaecologische kanker is het waardevol om deze avonden bij te wonen, niet alleen voor de interessante informatie, maar ook om lotgenoten te ontmoeten en uit te wisselen wat je bezighoudt. Nadat verschillende deelnemers zich hadden voorgesteld en de organisaties het welkomstwoord hadden gedaan, nam seksuoloog Woet Gianotten het woord. Hij vertelde soms confronterende verhalen over seks na de diagnose gynaecologische kanker.

Ik merkte dat ook veel informatie werd gedeeld voor partners van vrouwen met gynaecologische kanker. Het is mooi om deze informatie samen te kunnen bespreken, maar voor mij persoonlijk en ook voor andere vrouwen zonder partner, was het confronterend. Althans, dat was mijn ervaring.

Ik vond het een enorm leerzame avond en ben trots dat ik als vrijwilliger van Olijf aan dit soort bijeenkomsten mag meewerken. Het geeft mij een waardevol gevoel dat ik een positieve draai kan geven aan deze vreselijke ziekte en iets voor andere vrouwen kan betekenen. Het maakt mijn leven waardevol, ook al had ik vanavond bij sommige onderwerpen over seksualiteit het schaamrood op de kaken. Ik merkte dat iedereen de avond als geslaagd beschouwde.'

Door: Lia van StigtDeel via

Lees verder...

  1. 18 januari 2024 KWF pakt uit: ruim 26 miljoen voor 31 nieuwe onderzoeken naar kanker
    Lees verder
  2. 18 januari 2024 Betrouwbare informatie over voeding bij kanker
    Lees verder
  3. 17 januari 2024 Proefschrift: patiëntvriendelijke methoden voor het opsporen van kanker
    Lees verder