Deel via

Op 16 februari was er een kamerdebat over gezondheidszorg, preventie en leefstijl. Voor gynaecologische kanker was er vooral aandacht voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en deelname aan de HPV vaccinatie.

Olijf onderschrijft het enorme belang van preventie van gynaecologische kanker. Op 16 februari was er een kamerdebat over gezondheidszorg, preventie en leefstijl. Voor gynaecologische kanker was er vooral aandacht voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en deelname aan de HPV vaccinatie.

Uit de recent verschenen kankeratlas van het IKNL is gebleken dat er grote verschillen zijn tussen regio’s in het voorkomen van baarmoederhalskanker. Hierbij speelt de deelname aan het bevolkingsonderzoek een rol. Vanaf dit jaar zullen alle dertigjarige vrouwen bij de oproep van het uitstrijkje meteen een zelftest ontvangen. En vanaf halverwege dit jaar krijgen alle vrouwen die niet binnen 3 maanden hebben gereageerd op de oproep ook een zelftest thuisgestuurd. Met name voor vrouwen die opzien tegen het laten maken van een uitstrijkje bij de huisarts of door drukte niet toekomen aan het maken van een afspraak is de zelftest een goed en betrouwbaar alternatief.

De groep vrouwen die in 2010 als eerste hebben meegedaan aan de HPV vaccinatie en toen 16 jaar waren krijgt dit jaar voor het eerst een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Het is belangrijk dat je meedoet aan dat onderzoek, omdat op die manier kan worden aangetoond dat HPV vaccinatie zinvol is en waar het zou kunnen worden verbeterd.

Dit jaar is het beleid m.b.t. de HPV vaccinatie gewijzigd:

 • Meisjes en jongens vanaf 9 jaar worden opgeroepen. Inmiddels is de deelname aan de vaccinatie flink toegenomen: meer dan 60% van de meisjes en 50% van de jongens is volledig gevaccineerd. Van de meisjes geboren in 2006 is inmiddels 75% gevaccineerd.
 • Mensen die in eerste instantie niet hebben meegedaan en dat toch zouden willen kunnen zich tot de leeftijd van 28 jaar gratis laten vaccineren.
 • In 2024 wordt opnieuw besloten welk vaccin gebruikt gaat worden. Dit besluit wordt genomen op basis van wetenschappelijke uitkomsten.


Deel via

Lees verder...

 1. 17 februari 2023 Olijf was aanwezig bij de WOG cursus
  Lees verder
 2. 10 februari 2023 Olijf gaf een presentatie bij inloophuis De IJssel
  Lees verder
 3. 7 februari 2023 In de Telegraaf: 'Promovenda: met gerichte medicatie eierstokkanker te lijf'
  Lees verder