Deel via

Lenneke: 'De eerste regionale informatie bijeenkomst in Leiden. Spannend. Het was een goede voorbereiding en samenwerking met LUMC en inloophuis Scarabee, die vrijwilliger Paula en ik in voorbereiding naar deze avond hebben gehad. En nu is het dan zo ver.'

Leiden bijeenkomst Groot

'Maandagochtend de 28e als ik wakker word, lig ik te denken aan hoe het zal gaan vanavond. De aanmeldingen zijn binnen. Alles is geregeld. Scarabee zorgt dat de koffie klaarstaat. Het enige wat nu nog fout zou kunnen gaan is dat de spreker ziek is…………

Om 14.00 's middags krijg ik een mailtje van Olga Blok, de oncologisch fysiotherapeut van het LUMC, die vanavond een presentatie zal houden over vermoeidheid en energie bij gynaecologische kanker. ”Wil je me z.s.m. bellen, ik heb longontsteking en kan niet komen vanavond.” Ai! “Wil je dat soort dingen niet meer denken”, zegt Kim later tegen me. Gelukkig is Olga bereid en in staat om haar presentatie op te nemen zodat we deze vanavond kunnen laten zien.

De ontvangst en sfeer in Scarabee is allerhartelijkst en gezellig. Fijn dat vanavond ook Simone (bestuurslid) en Kim vanuit Olijf aanwezig zijn. Het is niet een hele grote groep vanavond, er zijn een aantal afmeldingen, maar dat maakt dat het vrij intiem is. In plaats van de Olijf presentatie hebben we ervoor gekozen om de prachtige nieuwe film ‘Wij zijn Olijf’ te laten zien.

Dan is het tijd voor de presentatie over het thema van vanavond: ‘Hoe bouw je energie en conditie op’. Jammer natuurlijk dat Olga er niet zelf bij is. Gelukkig werkt het goed met de presentatie op film. Het plenaire en interactieve vragen stellen kan nu natuurlijk ook niet. Maar vragen kunnen naar Olijf worden gemaild en dan zal Olga ze later beantwoorden. Omdat dit een moment is waarop het stil zou kunnen vallen ga ik een beetje improviseren en naar aanleiding van een sheet over ‘grenzen aangeven’ gaan we hierover met elkaar in gesprek.

Na een korte pauze vertelt vrijwilliger Sandra uit eigen ervaring hoe ze om is gegaan met vermoeidheid en wat haar heeft geholpen om weer energie op te bouwen. Naar aanleiding hiervan kwam weer een gesprek op gang.

Als afsluiting doen we even een mondeling evaluatie-momentje. De avond wordt als positief ervaren. Het thema van de avond sprak aan. Vervolg van dit soort avonden wordt op prijs gesteld. Er worden meerdere nieuwe thema’s genoemd voor een vervolg. Na afloop worden ook nog een paar papieren evaluatieformulieren ingevuld waarop ook nuttige input staat voor ons. Zo wordt aangegeven dat men ook komt voor lotgenotencontact. Iemand anders geeft aan als verbeterpunt: meer ruimte voor lotgenotencontact.

's Avonds lig ik weer in mijn bedje en neem in gedachten de dag en avond nog eens door. Er blijven altijd verbeterpuntjes voor een volgende keer. Maar al met al was het een geslaagde avond.'

Door: Lenneke de MooijDeel via

Lees verder...

  1. 29 november 2022 DJE: Kankerpatiënt vooraf informeren over kans op lymfoedeem loont
    Lees verder
  2. 21 november 2022 Oproep voor deelname aan onderzoek: ‘Lang(er) leven met ongeneeslijke kanker’
    Lees verder
  3. 18 november 2022 Verslag lotgenotenbijeenkomst 'Vermoeidheid en lymfoedeem' in Amsterdam UMC
    Lees verder