Deel via

“Ik had jeuk rond de vagina, maar wist niet waar dit door kwam. Sinds mijn zwangerschap weet ik dat de vaginale jeuk werd veroorzaakt door Lichen Sclerosus. Dit is een goedaardige huidaandoening waarbij de huid van de schaamlippen dunner of juist dikker wordt. Ook kan de huid lichter worden.

Ans website

Toen ik een aantal weken een wondje had bij mijn schaamstreek, maakte ik me dus niet zo’n zorgen. Ik heb er nooit bij nagedacht dat dit wondje kwaadaardig kon worden. Op mijn 49e verjaardag kwam ik bij de gynaecoloog. Hij nam een biopt van het wondje en vertelde me dat het kwaadaardig was. Ik had vulvakanker. Ik schrok hier enorm van! Ans, 49 jaar, gedreven en super sportief krijgt kanker! Ik kon het geloven en was ook boos.

Gelukkig kon ik binnen drie dagen terecht in het Maastricht UMC, waar voor mij de rollercoaster begon. Binnen twee weken werd ik geopereerd. Aangezien de tumor precies op de middenlijn zat – wat ongunstig is- werden er uit beide liezen lymfeklieren verwijderd. Gelukkig bleven er ook een aantal lymfeklieren bespaard. Ik was enorm opgelucht toen ik na de operatie hoorde dat de lymfeklieren schoon waren. De prognose was goed.

Pluk de dag
Na de goede uitslag kon is starten met mijn herstel. Ik heb oncologische revalidatie gehad, maar gedreven als ik ben, ben ik na twee weken weer gaan werken en heb (te) weinig aandacht geschonken aan mijn herstel.

Ik ben nu ruim een jaar verder. Ik realiseer met dat ik een patiënt ben en dat mijn leven nooit meet wordt zoals het was. Het is soms lastig om over te praten, omdat maar weinig mensen vulvakanker kennen. Maar, ik pluk de dag! Ik voel de angst bij pijntjes en vage klachten en ik ben altijd alert. Ik kan sommige dingen niet meer, bijvoorbeeld fietsten, maar ik dankbaar voor alles wat ik wel nog kan!”

Ans heeft haar verhaal zelf geschreven in september 2018. Er kunnen ondertussen veranderingen in haar gezondheid zijn opgetreden.Deel via

Lees verder...

  1. 15 april 2024 Wil (60): ‘Ik ben altijd een open boek, in alles, maar praten over vulvakanker lijkt wel een taboe’
    Lees verder
  2. 9 juni 2023 Loltje (46): 'Dan heb je dus vulvakanker. Het is kanker, dat kent iedereen wel, maar op deze plek?'
    Lees verder
  3. 23 mei 2023 Yolanda (69): ‘Ik zou nooit meer kunnen klaarkomen’
    Lees verder