Van 22 tot en met 28 januari is het Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek. Een week waarin Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, om extra aandacht vraagt voor de preventie van baarmoederhalskanker. Want veel vrouwen vinden de gezondheid van hun gezinsleden heel belangrijk, maar vergeten die van zichzelf.
Maar 7 op 10 Nederlandse vrouwen laat uitstrijkje maken
Elk jaar krijgen ruim 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. En jaarlijks sterven ca. 200 vrouwen in Nederland aan baarmoederhalskanker. Wereldwijd zijn dat er zelfs 250.000! Dit, terwijl de ziekte vaak is te voorkomen door vaccinatie en effectieve screening.
Toch laat in Nederland maar ongeveer 7 op 10 vrouwen een uitstrijkje van de baarmoedermond maken in het kader van het bevolkingsonderzoek. Voor vrouwen tussen de 30 en 40 jaar en vrouwen van 60 jaar ligt dit percentage zelfs nog lager.
De vrouwen van Olijf die baarmoederhalskanker of een andere gynaecologische kanker hebben (gehad) roepen andere vrouwen daarom nu op: laat dat uitstrijkje maken! Het is een van de weinige vormen van kanker die redelijk eenvoudig vroeg kan worden opgespoord en vaak kan worden voorkomen. En voor vrouwen die niet naar de huisarts durven voor dit onderzoek is er sinds 2017 een zelfafnameset, zodat zij eerst zelf na kunnen gaan of ze risico lopen.
Het verhaal van Mariska
Een van deze vrouwen die oproepen tot het laten maken van een uitstrijkje is Mariska. Lees haar verhaal.
Mariska (36): “Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik de oproep voor het laten maken van een uitstrijkje toen ik dertig werd, negeerde.” In 2016 is bij Mariska Bokma (36) baarmoederhalskanker met uitzaaiingen ontdekt bij het uitstrijkje dat zij vijf jaar later wel laat doen. “Zo vaak vroeg ik me af: als ik wel was gegaan, was ik dan niet ziek geworden?”
8 van de 10 mensen die een keer seks hebben gehad raakt een keer besmet met HPV
Eén keer seks kan al genoeg zijn om besmet te raken met HPV. Een besmetting met HPV wordt meestal binnen twee jaar door je lichaam opgeruimd. Soms kan het langer duren en in die tijd al wel effect hebben. Baarmoederhalskanker, schaamlipkanker en anuskanker zijn niet seksueel overdraagbaar. Het zijn zeldzame gevolgen van een besmetting met een HPV. Jongens kunnen ook HPV oplopen en het overdragen op anderen.
Het eerste jaar van het vernieuwde bevolkingsonderzoek
In 2017 is het bevolkingsonderzoek vernieuwd. In plaats van het uitstrijkje onderzoeken op afwijkende cellen, wordt in het vernieuwde bevolkingsonderzoek eerst getest op de aanwezigheid van HPV (humaan papillomavirus). Als er HPV aanwezig is, wordt het uitstrijkje getest op afwijkende cellen. Op deze manier wordt eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker.
Exacte resultaten over 2017 zijn nog niet bekend. Volgens schattingen worden jaarlijks ongeveer 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen voorkomen door deze verandering in het bevolkingsonderzoek. Het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) - dat het bevolkingsonderzoek coördineert- geeft aan dat er weinig problemen zijn geweest met de invoering van het vernieuwde bevolkingsonderzoek. Het aantal vragen van vrouwen is beperkt gebleven en vrouwen lijken goed te weten dat het hebben van HPV niet erg hoeft te zijn en dat het in bijna alle gevallen vanzelf verdwijnt. Daarnaast is Nederland internationaal gezien een voorloper met het vernieuwde bevolkingsonderzoek. Veel landen leren van het in Nederland opgezette bevolkingsonderzoek en zien hoe zij dit zelf ook zo kunnen organiseren.
Meer informatie, uitleg over HPV, hoe het onderzoek in zijn werk gaat en de voor- en nadelen van het laten maken van een uitstrijkje worden uitgebreid besproken op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl.
Olijf: meer dan 30 jaar ervaring bij ingrijpende gevolgen
Gynaecologische kanker heeft vaak ingrijpende gevolgen. Pijn, complicaties, verminking, ongewilde kinderloosheid, veel onzekerheden, emoties en vragen rond je lijf, relaties, seks en sterfelijkheid. Daarbij ervaren (ex-)patiënten en hun naasten vaak nog te veel taboes rond gynaecologische kanker. Dat is de reden waarom Olijf, het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, meer dan 30 jaar geleden is ontstaan. Bij Olijf is alles bespreekbaar. Olijf biedt de mogelijkheid ervaringen te delen en geeft desgewenst tips en goede informatie.
Olijf wil minder gynaecologische kanker, meer overlevenden en betere zorg waarin de patiënt echt centraal staat en waarin zij meer grip ervaart op het leven met of na kanker. Olijf doet dit door patiënten en hun naasten te informeren, te steunen en te versterken en hun stem te laten horen bij onder meer het verbeteren van beleid, onderzoek, preventie en kwaliteit van zorg en leven.
Lees hier het artikel uit de Telegraaf van vrijdag 19 januari 2018 n.a.v. het persbericht en een interview met Heidi de Vries.