• Slider

Behandeling vaginakanker

Is de diagnose vaginakanker gesteld? Dan kunt u de volgende behandelingen krijgen:

  • operatie 
  • bestraling

Vaak is een combinatie van deze behandelingen nodig. Bijvoorbeeld bestraling na een operatie. 

Als de kankercellen zich niet buiten de vagina hebben uitgezaaid, dan is de kans op volledige genezing relatief hoog. Daarvoor wordt de vagina geheel of gedeeltelijk verwijderd, eventueel met aansluitend bestraling. In veel centra wordt ook gekozen voor uitwendige bestraling als eerste en enige behandeling.

Naast bovenstaande behandelingen kunt u soms deelnemen aan experimentele behandelingen (trials)

Uw behandelend arts bespreekt uw dossier met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). De specialisten maken samen een behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.  

Een behandelplan is dus maatwerk. Laat u daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat u samen met uw behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Bestraling
Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van uw lichaam waar de tumor zit wordt bestraald.

In veel centra wordt gekozen voor uitwendige bestraling als eerste en enige behandeling. De lymfeklieren worden ook vaak bestraald. Dat is nodig omdat de kanker via de lymfevaten kan uitzaaien naar de lymfeklieren in het bekken en/of de lies. In een verder gevorderd stadium van vaginakanker is alleen bestraling effectief.

Hoewel het niet zo vaak gebeurt, kan vaginakanker terugkomen, en dan zijn de vooruitzichten veel minder goed. Terugkeer (recidief) treedt meestal op binnen 2 jaar na afloop van de behandeling. Als niet eerder bestraald is, is bestraling van de bekkenstreek dan bij sommige patiënten nog een mogelijkheid. Ook kan palliatieve chemotherapie nog enige tijd verlichting geven of klachten verminderen.

Lees verder:

  • Gespreksgroepen Kanker.nl
    Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
  • Ervaringsverhalen: zie navigatie aan de linkerzijde op deze pagina.
  • Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, onder andere over hun ervaringen met vaginakanker.

Wil je meer lezen over de behandeling van vaginakanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.