• Slider

Risicofactoren baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV wordt vaak via seksueel contact overgebracht.

Vaak ruimt het lichaam een HPV-infectie zelf op en merkt u er weinig van. Als dat niet gebeurt, kunnen afwijkende cellen in de baarmoederhals ontstaan. U kunt dan een voorstadium van kanker krijgen, wat uiteindelijk tot baarmoederhalskanker kan leiden.

HPV-infecties zijn eigenlijk niet te voorkomen. U beperkt de kans op overdracht van het virus door condooms te gebruiken. Ook krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden een vaccinatie tegen HPV aangeboden. De inenting voorkomt infectie van 2 hoog risico HPV-types. 

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. De anticonceptiepil is geen risicofactor voor baarmoederhalskanker.

DES-dochters hebben meer risico op baarmoederhalskanker dan andere vrouwen. Het gaat om een ander type baarmoederhalskanker dat niet wordt veroorzaakt door HPV.

HPV vaccinatie
Sinds RIVM eind juni 2018 de vaccinatiecijfers van de HPV vaccinatie bekend maakte - minder dan 50% van de 13-jarige meisjes laat zich inenten - is er in media veel gezegd en geschreven over baarmoederhalskanker, HPV en de vaccinatie. Olijf heeft ook haar bijdrage geleverd. Zo schreven we een persbericht en werkten we mee aan verschillende nieuwsitems. Bovendien stond onze vaste columnist van het Olijfblad, Cor de Kroon, met een prachtig ingezonden stuk in de krant. Hieronder zetten we de media op een rijtje:

  • 11 juli: En we hebben in deze periode met een groot artikel in een bijlage van de Volkskrant gestaan. Hieraan hebben vrijwilliger Josée en onze voorzitter Jacqueline meegewerkt. Lees verder >>

Lees verder:

  • Gespreksgroepen Kanker.nl
    Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
  • Ervaringsverhalen: zie navigatie aan de linkerzijde op deze pagina.
  • Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, meer dan 40 van hen schrijven over hun ervaringen met baarmoederhalskanker.

Wil je meer lezen over de risicofactoren van baarmoederhalskanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.