• Slider

Schaamlipkanker / vulvakanker

Schaamlipkanker is kanker van de schaamlippen. Een tumor kan zowel in de binnenste als in buitenste schaamlippen ontstaan. Schaamlipkanker heet ook wel vulvakanker, omdat het ook uit andere delen van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen kan ontstaan, zoals de clitoris, de overgang van schaamlippen naar de vagina of de overgang van schaamlippen naar de anus.

Er zijn verschillende soorten schaamlipkanker. Er zijn namelijk verschillende typen weefselcellen waaruit de tumor kan groeien. Meestal ontstaat schaamlipkanker in de huidcellen van de schaamlippen. Dit heet plaveiselcelcarcinoom. Deze informatie gaat alleen over het plaveiselcelcarcinoom, omdat deze soort schaamlipkanker het meeste voorkomt.

Cijfers over schaamlipkanker
Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker. Per jaar krijgen zo’n 400 vrouwen deze diagnose. De meeste zijn ouder dan 70 jaar, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. 

September 2018: internationale maand van de gynaecologische kanker
Thema Olijf: vulvakanker
In september 2018 heeft Olijf in de internationale maand van de gynaecologische kanker aandacht gevraagd voor vulvakanker. Lees hier onze berichten daarover:

Ervaringsverhalen kun je lezen op deze pagina. Wil je ook je verhaal delen? Stuur dan een berichtje naar online@olijf.nl. Wij nemen dan contact met je op.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de -mede door Olijf geschreven- informatie op www.kanker.nl.
Wil je meer lezen over schaamlipkanker / vulvakanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.

Lees ook de ervaringsverhalen over gynaecologische kanker (zie navigatie linkerzijde).

In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen.Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.

Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, onder andere over hun ervaringen met schaamlipkanker / vulvakanker.