• Slider

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is kanker van de baarmoederhals. Bij het ontstaan van baarmoederhalskanker speelt het humaan papillomavirus (HPV) een belangrijke rol.

Een ander woord voor baarmoederhals is cervix. Een ander woord voor kanker is carcinoom. Baarmoederhalskanker wordt daarom ook wel cervixcarcinoom genoemd.

Cijfers over baarmoederhalskanker
Per jaar krijgen zo’n 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. De meeste van hen zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. 

Overgangsgebied
Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het overgangsgebied van de buitenbekleding naar de binnenbekleding van de baarmoederhals.

Het slijmvlies in de baarmoederhals bestaat uit een ander soort cellen dan het slijmvlies op de buitenkant van de baarmoederhals en vagina. Waar de binnenbekleding van de baarmoederhals overgaat in de buitenbekleding, gaan 2 soorten cellen in elkaar over. Deze kunnen leiden tot een voorstadium van baarmoederhalskanker en soms later tot baarmoederhalskanker.

In de media

  • In het voorjaar van 2018 werkte vrijwilliger Josée en Olijf's voorzitter Jacqueline van Dijk mee aan een bijlage bij de Volkskrant over baarmoederhalskanker. Bekijk hier de bijlage >>
  • Daarnaast sprak vrijwilliger Judith in de zomer van 2018 met Linda Nieuws over de gevolgen van baarmoederhalskanker. Bekijk het artikel hier >>
  • Tenslotte waren er nog een aantal andere items in de media over baarmoederhalskanker en de HPV vaccinatie in de zomer van 2018. Bekijk hier wat er in media verscheen >>

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de -mede door Olijf geschreven- informatie op www.kanker.nl.
Wil je meer lezen over baarmoederhalskanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.

Lees ook de ervaringsverhalen over baarmoederhalskanker (zie navigatie linkerzijde).

In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen.Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.

Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, meer dan 40 van hen schrijven over hun ervaringen met baarmoederhalskanker.