• Slider

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek, de uitnodiging of de uitslag? Ga dan naar de website van het RIVM, die het bevolkingsonderzoek coördineert. Hier staan ook antwoorden op veelgestelde vragen.

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen van het RIVM een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, dus voor het laten maken van een uitstrijkje.

Wijziging uitnodigingsschema sinds 2017.
Net als voorheen krijg je elke 5 jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje. Vrouwen van 40 en 50 die geen HPV hebben, ontvangen 10 jaar later weer een uitnodiging. Vrouwen zonder HPV hoeven maar 5 keer een uitstrijkje te laten maken in plaats van 7 keer. Vrouwen die op hun 60e HPV-positief getest zijn, ontvangen op hun 65e nog een uitnodiging.

Meedoen kan door een afspraak te maken met je huisartsenpraktijk voor het maken van een uitstrijkje. Bij dit bevolkingsonderzoek maakt de huisarts of de assistente een uitstrijkje.

Eerst onderzoek op HPV
Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.

Als je meedoet aan het bevolkingsonderzoek kan je de uitslag krijgen dat:

  • er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.
  • er in het uitstrijkje wel HPV is gevonden, maar geen afwijkende cellen. Dan word je voor de zekerheid 6 maanden later uitgenodigd voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts.
  • er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen zijn aangetroffen. Je krijgt dan een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.

Als je een uitstrijkje laten maken lastig vindt en daarom niet mee wil doen, dan kan je bij de screeningsorganisatie een zelfafnameset aanvragen. Daarmee kan je zelf materiaal uit je vagina afnemen dat in het laboratorium getest wordt op HPV.

Nadeel
Het vernieuwde bevolkingsonderzoek heeft wel een nadeel ten opzichte van het bevolkingsonderzoek tot 2017. Door de gevoelige test worden meer vrouwen doorverwezen naar de gynaecoloog. Een deel van deze vrouwen wordt onnodig doorverwezen.

Voorstadium van baarmoederhalskanker
Met dit onderzoek kan al vroeg worden ontdekt of een vrouw baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan heeft. Door het opsporen en behandelen van een voorstadium kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

Een voorstadium van baarmoederhalskanker wordt aangeduid met de CIN-uitslag. Een voorstadium betekent dat de cellen afwijken, maar geen kanker zijn. Afhankelijk van de CIN-indeling en een aantal persoonlijke factoren kan de arts een behandeling voorstellen:

  • lisexcisie: een stukje van de baarmoederhals wordt weggenomen met een dunne metalen lis, met plaatselijke verdoving.
  • conisatie: een stukje van de baarmoederhals wordt weggesneden, onder algemene narcose of met een ruggenprik.

Lees verder:

  • Gespreksgroepen Kanker.nl
    Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
  • Ervaringsverhalen: zie navigatie aan de linkerzijde op deze pagina.
  • Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, meer dan 40 van hen schrijven over hun ervaringen met baarmoederhalskanker.

Wil je meer lezen over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl of kijk op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl.